Canderel - maitsev alternatiiv suhkrule
Canderel on suhkruasendaja, mida kasutavad tuhanded inimesed kogu maailmas, kes soovivad maitsvat alternatiivi suhkrule. Selle valmistamiseks kasutatakse koostisosade segu, kuid selle peamine magusaine on aspartaam.
Nagu kõigil kunstlikel (või toiteväärtuseta) magusainetel, on ka sellel lauasuhkrule (sahharoos) sarnane maitse, kuid toode sisaldab vähem kaloreid ja süsivesikuid, mistõttu on see ideaalne inimestele, kes soovivad vähendada oma igapäevast kaloritarbimist ilma maitsele järeleandmist tegemata, näiteks nendele, kellel on diabeet.
Candereli toodab ja turustab lauamagusainete ülemaailmne turuliider Merisant Group. Toode on saadaval nii graanulite kui ka tablettidena kõigis Ühendkuningriigi suuremates jaemüügikohtades, apteekides ja müügipunktides.
Ajalugu
Esimest korda turustati Candereli Prantsusmaal 1979. aastal. Ühendkuningriigis tuli see välja neli aastat hiljem tabletijaoturis ja hiljem granuleerituna purkides. Sellest ajast alates on see muutunud riigi populaarseimaks väikese kalorsusega suhkruasendajaks - kaubamärk Canderel hoiab hetkel enda käes 28% Ühendkuningriigi kunstlike magusainete turust.
Tüübid
Praegu on Eestis Candereli kaubamärgi all saadaval 2 erinevat tootesarja.
Canderel Red - kalorivaene suhkruasendaja, mis on valmistatud aspartaamist
Canderel Green - kalorivaene suhkruasendaja, mis on spetsiaalselt valmistatud Stevia rebaudiana (Stevia) taime, Reb A kõige magusamast ekstraktist
Maitse
Canderel on äärmiselt magusa maitsega ja järelmaitseta, mis muudab selle ideaalseks sahharoosi täielikuks asendajaks, kui valmistate oma kõige lemmikumaid magusaid või soolaseid retsepte. See sobib ideaalselt ka helvestele ja puuviljadele puistamiseks või kastmetele ja dippidele lisamiseks.
Kaloriväärtus
Candereli peamine eelis on selle väike kalorsus. Üks teelusikatäis suhkruasendajat sisaldab vaid 2 kalorit ja 0,47 g süsivesikuid, samas kui ühes tabletis on null kalorit ja vaid 0,06 g süsivesikuid.
Võrdluseks, üks teelusikatäis kristallsuhkrut sisaldab umbes 16 kalorit.
Mis on aspartaam?
Aspartaam on kunstliku, süsivesikuvaba magusaine nimi, mida kasutatakse kogu maailmas suhkruasendajana paljudes toitudes ja jookides. See on umbes 200 korda magusam kui sahharoos(lauasuhkur) ja annab lisaks kauakestva maitse.
Aspartaam on Candereli tablettide ja graanulite peamine magusaine ning seda võib leida ka tuhandetes teistes toitudes, jookides ja toidulisandites, mida müüakse kogu maailmas.
Kas aspartaam on ohutu?
Aspartaam on olnud mitmete tööstusega seotud vandenõude, meilisõnumite/tervisehirmude ja uuringute teemaks alates 1980. aastate algusest, mil see sai esmakordse kasutamise heakskiidu USA ja mõnede Euroopa riikide tervishoiuametite poolt.
Magusaine kasutamist on paljudes raamatutes ja veebilehtedel seostatud mitmete terviseprobleemidega. Samas ei ole aspartaami ohutusülevaadetes välja toodud kindlaid tõendeid nende riskide väidete toetamiseks.
Aspartaami on toidulisandina lubatud kasutada enam kui 100 riigis, sealhulgas Ühendkuningriigis ja USA-s. Teisalt jäävad kahtlused siiski püsima, osaliselt seetõttu, et magusaine testimise ja heakskiitmise eest vastutavad teadlased on välja toonud mitmed terviseprobleemid.
Kas Canderel sobib diabeeti põdevatele inimestele?
Enamik diabeeti põdevaid inimesi saab kasutada Candereli ühe tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osana, tingimusel et tarbimisega ei liialdata. See on väikese kalorsusega/süsivesikusisaldusega ning uuringud on näidanud, et see ei mõjuta vere glükoosisisaldust ega insuliinitaset.
Ainsad inimesed, kes ei tohiks Candereli kasutada, on fenüülketonuuria (PKU) all kannatavad inimesed. Tegemist on haruldase geneetilise ainevahetushäirega, mis diagnoositakse sündides ja mille tõttu ei suuda inimesed toime tulla asendamatu aminohappe fenüülalaniini normaalse tasemega.